Waarom single-use plastic verminderen?

Op grote schaal kunnen alle acties van individuele personen bij elkaar opgeteld worden om een impact te hebben en onze planeet helpen. Een gemakkelijke actie om impact te hebben is het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik te bannen.

Jij kan ook impact hebben: vermijd single use plastics

Hoewel de belangrijkste acties in het kader van de inspanningen van de mensheid om het milieu te beschermen en te behouden nog steeds klimaatactie van grote bedrijven en regeringen vereisen, kan jij nog steeds het verschil maken.

Op grote schaal kunnen alle acties van individuele personen bij elkaar opgeteld worden om een impact te hebben en onze planeet helpen. Een gemakkelijke actie om impact te hebben is het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik uit te bannen.

Wat is single-use plastic en waarom is het een probleem?

Een single-use plastic item is precies wat het klinkt: een plastic product dat specifiek is ontworpen om één keer gebruikt te worden om vervolgens te worden weggegooid. Elke plastic zak die wordt gebruikt om je courgette in de supermarkt te vervoeren, is een single-use plastic. Elke plastic bestekverpakking die is inbegrepen in je afhaalmaaltijd is een single-use plastic. Elke fles die uit de frisdrankautomaat op je kantoor valt, is een single-use plastic.

Ooit werd gedacht dat ze aantrekkelijk waren vanwege hun lage productiekosten en het gemak voor de consument. Maar nu is het duidelijk dat dergelijke artikelen in ongelooflijke hoeveelheden zijn geproduceerd en in een alarmerend tempo worden weggegooid. Ons ecosysteem kan dit gewoon niet bijhouden.

Hoeveel plastic wordt er elke dag weggegooid?

Bergen plastic afval stapelen zich op en schaden het dieren- en plantenleven over de hele wereld. Om een idee te krijgen van hoe enorm het probleem van plasticvervuiling is, moet je je bedenken dat er 9,1 miljard ton plastic is geproduceerd sinds de introductie van het materiaal in de jaren 50. Wat behoorlijk schokkend is, is dat vrijwel elk stukje ervan ooit gemaakt nog steeds in enige vorm bestaat (volgens de NGO Earth Day).

Er wordt geschat dat de hoeveelheid plastic die elk jaar wordt geproduceerd gelijk is aan het totale gewicht van alle mensen op aarde. Dit is niet houdbaar voor een gezonde planeet.

Hoeveel plastic zit er in de oceaan?

Miljarden single-use plastic items veroorzaken ravage in onze waterwegen, schaden de kwaliteit van onze rivieren, meren en oceanen en doden de wilde dieren die in deze gebieden wonen.

Earth Day schat dat elke dag 8 miljoen stuks plasticvervuiling onze oceanen binnendringen, bovenop de 25 biljoen macro- en 51 biljoen microplastics die al in zee zwerfvuil vormen. Momenteel drijft en/of ligt er 165 miljoen ton plastic in alle mariene milieus. Grofweg wilt dit zeggen dat onze oceanen elke minuut een vuilniswagen vol plastic opnemen.

Hoe verminderen we ons gebruik van wegwerpplastic?

Het verminderen van het gebruik van wegwerpplastic is een belangrijke missie bij Klean Kanteen en gelukkig zijn er tal van manieren om dit te bereiken. De grootste uitdaging voor de mensheid is de plastic gewoonte - simpel gezegd zijn we gewend aan en afhankelijk van plastic goederen vanwege hun alomtegenwoordigheid. Maar alleen omdat het is wat de meesten van ons kennen, betekent niet dat het de enige manier is om te leven.

Er zijn zelfs tal van plastic alternatieven die ons kunnen helpen om de plasticvervuiling te verminderen en uiteindelijk te werken aan een plasticvrije levensstijl. Grote regeringsveranderingen gebeuren niet van vandaag op morgen, daarom moeten individuen nog steeds actie ondernemen om plastic in hun dagelijks leven te vervangen. Hieronder worden er een aantal toegelicht.

Wat zijn de effecten van het gebruik van plastic rietjes?

Volgens het single-use plastics impact rapport van de Europese Commissie staan rietjes op de 7de plaats in de top 10 meest gevonden single-use plastics op het strand. De chemicaliën die deze rietjes bevatten, maken ze niet biologisch afbreekbaar. Nog erger is dat ze niet recycleerbaar zijn: ze zullen honderden jaren op deze planeet blijven tenzij ze worden verbrand (wat nog meer luchtvervuiling veroorzaakt).

Hun kleine formaat en lichte gewicht maken ze vatbaar voor een brede verspreiding in het milieu, in waterwegen en andere dierenhabitats. Ze kunnen in kleine stukjes breken waardoor dieren er in kunnen verstikken of andere schade kunnen veroorzaken terwijl ze chemicaliën in het milieu vrijgeven.

Zijn papieren rietjes een haalbaar alternatief voor plastic rietjes?

Sinds eind juli 2021 is het in de Europese Unie verboden om single-use rietjes te verkopen. Veel restaurants, cafés ... kiezen in plaats daarvan voor papieren rietjes. Hoewel er natuurlijk voordelen zijn ten opzichte van plastic rietjes, omdat bijna alles beter is dan plastic, zijn er redenen waarom papieren rietjes niet echt een haalbaar alternatief zijn.

Ze zijn bijvoorbeeld een minder kwaliteitsvol product qua gebruik omdat ze tijdens het drinken snel zacht worden. Vooral warme dranken maken het gebruik van papieren rietjes moeilijk. Bovendien zijn papieren rietjes weliswaar milieuvriendelijker dan plastic omdat ze kunnen afbreken, maar ze zijn vaak bedekt met was, wat hun afbraak vertraagt. Als vogels of vissen de rietjes in deze toestand in de vuilnisbelt vinden, kunnen ze nog steeds voor verstikkingsgevaar zorgen.

Hoe vervang je plastic rietjes?

Stalen rietjes zijn de oplossing. Je kan deze voor alles gebruiken. Zo draag je niet meer bij aan de enorme hoeveelheid plastic afval die door rietjes wordt gecreëerd. Let wel op voor warme dranken, onze rietjes kunnen erg warm worden.

Onze rietjes zijn gemaakt van gecertificeerd 90 procent gerecycleerd 18/8 roestvrij staal, met flexibele siliconen tips. Ze zijn vaatwasserbestendig en perfect voor de meeste drankjes en smoothies, en beter dan de meeste flexibele metalen rietjes (en zeker beter dan wegwerp plastic). De eenmalige investering in hygiënische, duurzame stalen rietjes is een grote stap in het verminderen van plastic afval.

Wat zijn goede alternatieven voor plastic flessen?

België behoort wereldwijd tot een van de landen met de meeste flessenwaterconsumptie, jaarlijks is dat zo'n 131,7 liter per persoon. Dat zijn een heleboel plastic flessen. Op #ikdrinkkraanwater kan je zelf berekenen hoeveel plastic jij kan besparen. Plastic flessen zijn het single-use plastic dat het meest gevonden wordt in Europa. De beste manier om van dit plastic afval af te komen, is door te investeren in een herbruikbare fles - en natuurlijk is het beter als je investeert in een fles die je voor altijd kunt gebruiken.

Vervang je plastic flessen door geïsoleerde flessen. De juiste beslissing voor het milieu kan ook de beste manier zijn om van je drankjes te genieten. Plastic flessen kunnen niet tippen aan onze roestvrijstalen flessen als het gaat om het warm of koud houden van je drankjes zonder enige invloed op de smaak.

Onze producten zijn verkrijgbaar in een enorme verscheidenheid aan maten met mix-and-match dekselopties en kleuren, en we hebben zelfs opties voor kinderflessen. Klean Kanteen-flessen zijn duurzaam, aantrekkelijk en geweldig voor de planeet.

Wat zijn goede alternatieven voor plastic tassen?

80-85% van het zwerfafval op de Europese stranden bestaat uit kunststoffen, plastic zakken spelen hier een grote rol. Deze staan namelijk op de 6de plaats in de top 10 van meest gevonden single-use plastic op de stranden, volgens de Europese Commissie.

Mensen produceren elk jaar vijf biljoen plastic tassen en elke tas kan tot wel 1000 jaar duren voordat deze volledig is afgebroken. Wegwerpplastic tassen zijn, net als flessen en rietjes, een plaag voor het milieu en zijn vooral gevaarlijk voor vliegende en zwemmende dieren, die er gemakkelijk in kunnen vastzitten of stikken.

Earth Day schat dat Amerikanen door over te schakelen naar herbruikbare boodschappentassen de nood aan 307 plastic tassen per persoon per jaar kunnen elimineren, wat al een enorme impact zou kunnen hebben. Dit geldt natuurlijk ook voor de EU.

Je kan je plastic tassen vervangen door composteerbare tassen of nog beter, door herbruikbare boodschappentassen. Dit is een uitstekende vervangingen. Alles wat eenmalig plastic uit het spel haalt, is beter!

Voor zij die misschien plastic tassen verdedigen omdat ze hergebruikt kunnen worden als voedselcontainers, moeten zich bedenken dat plastic onvermijdelijk smaak en geur zal behouden. Plastic tassen worden uiteindelijk onbruikbaar voor je voedsel, waarna ze op de vuilnisbelt belanden. In plaats daarvan stellen we voor om te kiezen voor containers uit onze roestvrijstalen Food Solutions-lijn om zakjes en Tupperware te vervangen. Ze zijn duurzaam, lekvrij, vaatwasmachinebestendig en hebben siliconen deksels van voedingskwaliteit, perfect voor het bewaren van snacks of maaltijden onderweg of restjes voor later. Bovendien stapelen ze netjes en blijven ze voor altijd bij je. Geen plastic afval meer.

Wat zijn goede alternatieven voor plastic bekers?

Ook plastic bekers staan hoog in de top 10 meest gevonden single use plastics aan de Europese stranden. Net als plastic rietjes zijn bekers licht en kunnen ze snel lange afstanden afleggen. Ze kunnen in gevaarlijk kleine stukjes breken, waardoor elk ecosysteem waarin ze terechtkomen bedreigd wordt. Maar plastic bekers zijn ook van zeer slechte kwaliteit - ze isoleren de temperatuur niet goed en behouden smaak en geur, waardoor ze een slechte herbruikbaarheid hebben.

Je kan makkelijk plastic bekers vervangen door een duurzaam alternatief. Of je nu een feestje of bijeenkomst organiseert of er een bijwoont, het is een goed idee om over te schakelen naar roestvrijstalen bekers en tumblers. Deze kunnen de nood aan plastic bekers elimineren vanwege hun hoogwaardige kwaliteit, breed scala aan kleuren en dopcombinaties, en voedselveilig staal dat gemakkelijk wasbaar en herbruikbaar is, ongeacht hoe vaak u van drankje wisselt.

Why Klean Kanteen?

Klean is Family and Employee-Owned

Klean Kanteen: een familiebedrijf met een verhaal

Klean Kanteen is een familiebedrijf dat prioriteit geeft aan het welzijn van mens en planeet. Hierdoor moeten we ons niet verantwoorden aan aandeelhouders. We zijn vrij om keuzes te maken op basis van onze waarden.