SENSIBILISEREN. Het organiseren van vaartochten op het kanaal voor telkens nieuwe deelnemers om per kajak afval uit het water te vissen. Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk – gezinnen, vrienden, groepen, scholen, bedrijven en associaties. Ze helpt om de problematiek bekend te maken bij het grote publiek. Mensen zijn het ondertussen misschien gewoon dat ze altijd vuil zien drijven in het kanaal, maar dat is eigenlijk niet normaal hé!
VERGROENING VAN HET KANAAL. Door het ijveren om de natuur een plaats te geven in het kanaal. De kanaalzone in het centrum van Brussel bestaat immers volledig uit steriele, grijze, steile kaaimuren. Dat is geen uitnodigende plaats voor mens en dier. In april 2022 heeft de Haven van Brussel op basis van een voorstel van Canal it Up een pilootproject gelanceerd waarbij 220 m² aan groene eilanden werd aangelegd. Deze eilanden zorgen voor een verbinding tussen verschillende natuurlijke zones en creëren zelf nieuwe habitats wat de biodiversiteit ten goede kan komen.
INSTALLATIE VAN DE AFVALARM, PLINTEN LANGS HET KANAAL EN DE INVOERING VAN STATIEGELD. Door oplossingen te zoeken die het afval tegenhouden en uit het water halen. Canal it Up werkte een voorstel uit om juist voor de sluis van Molenbeek een afvalbarriere te installeren over de hele breedte van het kanaal. Die afvalarm zal afval tegenhouden en naar de kant zou duwen om het van daar uit het water te halen. Canal it Up is ook lid van het opvolgingscomité: .Vermijden dat afval in het water komt is cruciaal, door plinten te installeren langs het kanaal is minder kans dat afval het kanaal wordt ingeblazen door de wind. Aansluitend bij het belang van voorkomen: 40% van het afval dat in het kanaal terug gevonden wordt – en in de natuur in het algemeen – bestaat uit single-use drankverpakkingen. Er is een bewezen en efficiënte oplossing: statiegeld. Dus daar ijveren ze volop voor in hun netwerk en via petities.
WATERKWALITEIT VERBETEREN. Door het aanpakken van de overstorten van de riolering. De hoofdreden voor de slechte kwaliteit zijn de vele overstorten van de riolering naar het kanaal. Huishoudafval- en regenwater komen in Brussel in dezelfde buis terecht. Bij regen raakt daardoor de riolering verzadigd en stroomt het afvalwater samen met het regenwater via de overstorten in het kanaal en de Zenne. Canal it Up kaart dit probleem aan bij politici en lanceren regelmatig communicatie campagnes om er de aandacht op te vestigen.
RECYCLEREN. Het bedenken van creatieve oplossingen om het opgeviste afval te recycleren en te hergebruiken. Zo wordt het ingezamelde plastic gebruikt in het kunstwerk Henry de Aalscholver op de kaai.