Veelgestelde vragen over Klean Kanteen

Ben je op zoek naar een oplossing voor een specifiek probleem? Of loopt er iets fout met een bestelling? Heb je vragen over de duurzaamheidsclaims die we maken? Op deze pagina vind je heel wat antwoorden.

Over Klean

Waarom is een drinkfles van Klean Kanteen een duurzame keuze?

Een drinkfles van Klean Kanteen is een duurzame keuze voor jou om verschillende redenen:

Een familiebedrijf met een missie: Klean Kanten gaat verder dan het product. We richten ons ook op het opbouwen van een bedrijfscultuur die onze waarden van duurzaamheid, gemeenschap en avontuur weerspiegelde.

Hoogwaardige materialen: De Klean Kanteen flessen zijn gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal dat duurzaam en langdurig is. Je kunt erop vertrouwen dat je fles bestand is tegen deuken, krassen en corrosie, zelfs bij dagelijks gebruik.

Vermindering van wegwerpplastic: Door een herbruikbare drinkfles te gebruiken, vermijd je het gebruik van wegwerpplastic flessen. Hiermee help je de plasticvervuiling in het milieu te verminderen en draag je bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen.

Langdurig gebruik: Jouw Klean Kanteen fles is ontworpen om lang mee te gaan. Met de juiste zorg kan het vele jaren meegaan, waardoor je niet constant nieuwe flessen hoeft te kopen en afval produceert.

Veiligheid en gezondheid: De Klean Kanteen flessen zijn vrij van schadelijke stoffen zoals BPA, lood en ftalaten. Je kunt met een gerust hart van je drankjes genieten, omdat er geen gevaarlijke chemicaliën in je fles kunnen lekken.

Al deze factoren maken jouw Klean Kanteen drinkfles een duurzame keuze die jouw impact op het milieu vermindert en bijdraagt aan een gezondere levensstijl. Lees meer op de pagina Why Klean Kanteen.

Wat is B Corp?

Als B Corp is het onze missie om een positieve impact te hebben op de wereld. Het gaat erom elke dag het verschil te maken met kleine, persoonlijke acties. Het naleven van je waarden via je aankopen en keuzes. Samen kunnen we de wereld veranderen met de keuzes die we maken. We stellen ons steeds de vraag: wat voor een bedrijf willen we zijn? Lees hier meer over B-Corp.

Wat is 1% for the Planet?

We zijn lid van 1% for the Planet. We engageren ons om 1% van onze totale omzet te doneren aan organisaties die hard werken om van onze wereld een veerkrachtige en duurzame plek te maken.

Door klanten die een Klean Klanteen drinkfles kopen konden we reeds meer dan 3.5 miljoen euro doneren aan organisaties die werken rond deze thema's: plasticvervuiling, milieubeheer, natuurconservatie en veilige consumentenproducten.

Wie is eigenaar van Klean Kanteen?

We zijn een familiebedrijf. En heel wat werknemers hebben ook hun aandeel in het bedrijf. We hoeven ons dus niet te verantwoorden tegenover aandeelhouders die enkel winst willen zien. Door deze unieke structuur krijgen we de vrijheid om keuzes te maken in het belang van onze mensen en de natuur.

Al onze medewerkers worden aangemoedigd om zijn of haar gedachten en ideeën te delen om het bedrijf te helpen groeien en ontwikkelen. Ongeacht functie of anciënniteit.

Is Klean Kanteen effectief klimaatneutraal?

We hebben nog steeds impact op onze omgeving. Dit geven we graag toe. Maar we streven ernaar om deze impact omlaag te krijgen.

Wij vinden dat elk bedrijf verantwoordelijk is voor de carbon emmissies die ze uitstoten. Als Climate Neutral Certified Brand meten we onze voetafdruk jaarlijks. We reduceren onze voetafdruk zoveel als mogelijk. En we compenseren de overgebleven uitstoot door gecertificeerde compensaties aan te kopen.

Dit ligt aan de basis van alle beslissingen die we nemen: van product design tot logistiek. Dit is zeker niet de meest eenvoudige manier. Maar we doen het omdat we vinden dat alle bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten opnemen.

We werken samen met partners die ons sturen en de lat hoog leggen voor ons. Daarnaast dagen we ons zelf constant uit. Sinds 2022 gebruiken we gecertifeerd gerecycleerd roestvrij staal. Met als resultaat? 40% minder uitstoot van broeikasgassen.

Producten

Wat verstaan jullie onder Klean Design?

We helpen mensen om minder single-use plastics te gebruiken. Onze producten zijn herbruikbare, BPA-vrije alternatieven voor plastic waterflessen, wegwerpbekers en wegwerprietjes. We ontwerpen al onze producten ook om een leven lang mee te gaan. We noemen dit Klean Design.

Klean Coat® is onze nieuwe standaard op het gebied van duurzaamheid en veiligheid voor mens en planeet. We zijn trots om een krasbestendige, duurzame coating te introduceren.

Met Climate Lock vacuüm isolatie presteert jouw Klean Kanteen optimaal. Drankjes blijven tot 145 uur koud en tot 47 uur warm

Onze producten zijn voedselveilig en BPA vrij. Alle productmaterialen doorlopen een streng kwalificatieproces met als doel de gezondheid van mens en milieu te beschermen en schadelijke chemicaliën te vermijden.

We verminderen onze impact: Sinds 2022 gebruiken we gecertificeerd gerecycleerd 18/8 roestvrij staal. Zo verminderen we onze emissies met ongeveer 50%.

Is recycled staal even sterk en veilig als virgin steel?

We helpen mensen om minder single-use plastics te gebruiken. Onze producten zijn herbruikbare, BPA-vrije alternatieven voor plastic waterflessen, wegwerpbekers en wegwerprietjes. We ontwerpen al onze producten ook om een leven lang mee te gaan. We noemen dit Klean Design.

Klean Coat® is onze nieuwe standaard op het gebied van duurzaamheid en veiligheid voor mens en planeet. We zijn trots om een krasbestendige, duurzame coating te introduceren.

Met Climate Lock vacuüm isolatie presteert jouw Klean Kanteen optimaal. Drankjes blijven tot 145 uur koud en tot 47 uur warm

Onze producten zijn voedselveilig en BPA vrij. Alle productmaterialen doorlopen een streng kwalificatieproces met als doel de gezondheid van mens en milieu te beschermen en schadelijke chemicaliën te vermijden.

We verminderen onze impact: Sinds 2022 gebruiken we gecertificeerd gerecycleerd 18/8 roestvrij staal. Zo verminderen we onze emissies met ongeveer 50%.

Is roestvrij staal schadelijk voor de gezondheid?

Bij Klean Kanteen hechten we veel waarde aan de veiligheid van onze producten, en we kunnen je verzekeren dat ze net zo veilig zijn als altijd.

Ons 90% post-consumenten recycled 18/8 roestvrij staal voldoet aan dezelfde strenge regelgevende eisen voor voedselcontact als het eerder gebruikte staal in al onze producten. We zijn gecertificeerd door Intertek, een onafhankelijke instantie voor de verificatie van gerecyclede inhoud. Je kunt hier meer informatie vinden over hun diensten: https://www.intertek.com/assuris/sustainability/recycled-content/

Waarom bevatten Klean Kanteen doppen plastic?

Ons doel is om herbruikbare producten aantrekkelijk te maken voor dagelijks gebruik. Daarom bieden we doppen aan die gemaakt zijn van veilig polypropyleen (PP#5), vrij van BPA. Deze doppen zijn lichtgewicht, glad en stil in gebruik en voldoen aan onze hoge normen op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en design. De Wide Loop en TKWide Loop doppen hebben aan de buitenkant een PP#5-laag, maar een volledig roestvrijstalen binnenkant, zodat de inhoud van je drankjes nooit in contact komt met plastic.

Daarnaast bieden we ook een scala aan hoogwaardige, roestvrijstalen dopopties voor onze Classic-lijn, waaronder de Bamboo Cap en onze Steel Loop Cap.

Waar worden de producten gemaakt ?

Klean Kanteen producten zijn ontworpen in Chico, Californië en op een verantwoordelijke manier gemaakt in China. Momenteel zijn er geen gekwalificeerde fabrikanten van roestvrijstalen waterflessen in de VS - de meeste merken worden gemaakt in China of India. We zijn trots op de langdurige relatie die we hebben met deze fabrieken en hun personeel, en beschouwen ze als onderdeel van onze Klean Kanteen-familie.

De fabrikanten liggen specifiek in de steden Guangzhou (provincie Guangdong), Yongkang en Pinghu (provincie Zhejiang). Door de jaren heen hebben we onderzocht of het mogelijk is om lokaal te produceren. Helaas zouden we dan vanwege de staalprijzen en de kostprijs van productie in eigen land geen concurrerende prijzen kunnen bieden aan onze detailhandelaren en consumenten. Dit zou niet in lijn zijn met onze missie om toegankelijke en herbruikbare oplossingen te leveren om wegwerpproducten te verminderen.

We werken samen met onze leveranciers aan het naleven van gedragscodes, het ondergaan van sociale en milieubeoordelingen door externe partijen, het uitvoeren van regelmatige bezoeken aan faciliteiten en het testen van materialen en productveiligheid.

Wat is Klean Coat?

Klean Coat is een speciale coating die wordt gebruikt op bepaalde Klean Kanteen-producten, zoals waterflessen. Het is een duurzame, slijtvaste en niet-giftige afwerking die is ontwikkeld om de levensduur van het product te verlengen en tegelijkertijd de impact op het milieu te verminderen.

Klean Coat helpt om de fles beter bestand te maken tegen krassen, vlekken en verkleuring, waardoor deze er langer als nieuw uit blijft zien. Bovendien is Klean Coat vrij van schadelijke chemicaliën zoals PFAS en PFOA, waardoor het veilig is voor gebruik.

Wat is het verschil tussen RVS en aluminium?

We streven ernaar om functionele, veilige en veelzijdige producten te ontwerpen die een leven lang meegaan. Al onze producten zijn gemaakt van voedselveilig, BPA-vrij 18/8 roestvrij staal dat niet-toxisch is en geen smaken absorbeert of vasthoudt. We zorgen er ook voor dat al onze Klean-producten afgeronde hoeken hebben, waardoor ze gemakkelijk schoon te maken zijn en geen afval of deeltjes vasthouden.

Aluminium flessen hebben een bekleding aan de binnenkant nodig om te voorkomen dat het metaal in contact komt met de inhoud en deze onveilig maakt voor consumptie. De meest gebruikte bekledingsmaterialen voor aluminium flessen zijn kunststofharsen of opgebakken epoxy, die bekend staan om het afgeven van BPA en andere schadelijke chemicaliën. Bovendien kunnen deze bekledingen bekrassen, waardoor het onderliggende aluminium zichtbaar wordt. Keramiek wordt ook gebruikt als bekledingsmateriaal voor aluminium flessen, maar het is stijver en kan barsten. Deze bekledingen kunnen ook smaken vasthouden, wat ongewenste smaken, residuen en geuren kan veroorzaken.

We zijn ervan overtuigd dat roestvrij staal het gezondste, veiligste en meest duurzame en veelzijdige materiaal is voor onze producten.

Wat is 18/8 roestvrij staal?

De producten van Klean Kanteen zijn gemaakt van hoogwaardig 18/8 roestvrij staal dat veilig is voor gebruik met voedsel. De cijfers 18 en 8 staan voor het percentage chroom en nikkel in het staal. Chroom verhoogt de hardheid van het metaal en nikkel zorgt voor de sterkte. Samen zorgen ze ervoor dat roestvrij staal zeer bestand is tegen vlekken en roest.

Roestvrij staal is gemakkelijk te onderhouden, duurzaam, inert en hygiënisch. Het is daarom het materiaal bij uitstek in de voedingsmiddelenindustrie, zuivelindustrie en de bier- en wijnindustrie.

Bevatten Klean Kanteens BPA, lood, ftalaten of zware metalen?

Geen sprake van! Klean Kanteen staat voor gezondheid en welzijn en dat is altijd al zo geweest. Onze producten zijn ontworpen als een veilige en gezonde oplossing voor wegwerpplastic. Alle Klean-producten zijn vrij van deze elementen en voldoen aan strenge normen voor naleving over de hele wereld.

Onderhoud en Gebruik

Kan ik altijd warme dranken schenken in mijn drinkfles?

Klean Kanteen raadt af om warme dranken te gebruiken in de volgende gevallen:

Bij gebruik van de Steel Loopcap en Bamboo Cap, omdat ze warmte kunnen geleiden en te heet kunnen zijn om vast te pakken.

Bij gebruik van de sportcap, sippy cap en rietje, omdat deze accessoires niet veilig zijn voor warme dranken.

Bij gebruik van de Insulated Kid Kanteen, omdat kinderen de temperatuur van de vloeistof niet kunnen inschatten.

Bij gebruik van een enkelwandig (niet-geïsoleerd) product, omdat deze te warm kunnen worden om vast te houden. Dit wordt niet aanbevolen voor zowel kinderen als volwassenen.

Bij gebruik van de TKWide Rietjes Dop en Twist Dop, omdat het moeilijk is om de temperatuur van zowel de vloeistof in de fles als het rietje in te schatten.

Mag ik mijn Klean Kanteen gebruiken voor alle dranken?

Ja, je kunt een Klean Kanteen gebruiken voor allerlei soorten dranken. De Klean Kanteen is ontworpen om veilig en duurzaam te zijn, en gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal dat voedselveilig is.

Dit betekent dat je hem kunt gebruiken voor water, sap, koffie, thee, frisdrank en andere dranken naar keuze. Het roestvrij staal geeft geen smaken af en behoudt geen geuren, waardoor je telkens kunt genieten van een frisse smaak. Het is belangrijk om de Klean Kanteen goed schoon te maken tussen gebruik door, zodat je steeds van een schone drinkervaring kunt genieten.

Hoe moet ik mijn dop schoonmaken?

Producten onderhouden is véél beter voor het milieu dan een nieuw product kopen. Daarom zorgen we ervoor dat onze producten eenvoudig te repareren zijn. Onze handige video's en repairkits verlengen de levensduur van jouw Klean Kanteen.

Al onze doppen zijn gemakkelijk te demonteren. Zo kan je ze gemakkelijk reinigen en zijn ze snel weer als nieuw. Voor meer info over onderhoud van jouw Klean Kanteen dop: bezoek onze pagina 'Onderhoud en tips'.

Mijn (sport)dop lekt. Hoe komt dit?

Onze sportdoppen zijn ontworpen om morsvrij te zijn. Het luchtventiel aan de bovenkant zorgt ervoor dat je gemakkelijk kan drinken. Het nadeel is dat er soms wat water uit kan druppelen. Ze zijn dus niet lekvrij.

Maar de inhoud mag er uiteraard niet uitstromen. Is dit toch het geval? Dan kan je even controleren of het luchtventiel en de siliconen ring aan de schroefdraad nog steeds op hun plaats zitten. Daarnaast is het ook belangrijk om de drinktuit steeds goed naar beneden te drukken.

Voor meer info over onderhoud van jouw sportdop: bezoek onze pagina 'Onderhoud en tips'.

Mijn Klean Kanteen ruikt niet fris. Wat kan ik doen?

Om aanhoudende geuren of smaken te verwijderen, kunt u uw Kanteen en dop een nacht laten weken in heet water met zuiveringszout of witte azijn. Na het weken is het belangrijk om ze grondig te schrobben met een schuursponsje, en indien nodig kunt u flessenborstels of rietjesborstels gebruiken.

We raden aan om de bamboedop niet te laten weken, maar u kunt de siliconen dichting wel verwijderen en laten weken indien nodig. Als dit niet het probleem oplost, kan het nodig zijn om de siliconen dichting te vervangen, omdat ze geuren en smaken kunnen vasthouden.

Voor meer info over onderhoud van jouw Klean Kanteen: bezoek onze pagina 'Onderhoud en tips'.

De verf op mijn drinkfles bladdert af. Hoe los ik dit op?

Oude flessen van Klean Kanteen kunnen soms last hebben van afbladderende verf. We hebben nu de nieuwe Klean Coat afwerking, een duurzame poedercoating die 4 keer sterker is dan onze vorige acrylverf. Met Klean Coat hoeft u zich geen zorgen meer te maken over afbladdering in de toekomst. Bekijk onze nieuwste kleuren en laat ons weten welke u als vervanging wenst.

De geverfde coating op onze oude flessen kan na verloop van tijd slijten als gevolg van normaal gebruik en wassen, en kan schuren tegen bekerhouders en tassen. Het is normaal dat er wat afbladdering kan optreden. Als uw oudere fles grote verfschilfers vertoont, laat het ons dan weten.

Om de slijtage te verminderen en de levensduur van uw Klean Kanteen te verlengen, raden we aan om geverfde flessen met de hand te wassen met een mild, biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel. Hoewel ze vaatwasmachinebestendig zijn, kan regelmatig gebruik van de vaatwasser de coating na verloop van tijd aantasten.

Mijn sportdop maakt een raar geluid?

Als jouw sportdop een piepend geluid vertoond kan je het proberen oplossen door de dop te reinigen. Is daarmee het probleem niet opgelost? Neem dan contact op met service@kleankanteen.be. Wij sturen je graag een nieuwe dop toe.

Voor meer info over onderhoud van jouw Klean Kanteen: bezoek onze pagina 'Onderhoud en tips'. 

Het deksel van mijn TKCanister zit vast. Hoe krijg ik het los?

Het is mogelijk dat de hitte een vacuüm heeft gecreëerd en de afdichting aan de zijkant van de canister heeft vastgezet, waardoor het deksel niet kan worden losgedraaid.

Om dit te voorkomen raden we aan om een paar minuten te wachten voordat u warme soep of voeding in de canister hebt doet.

Als het deksel vastzit, kunt u de canister gedurende een minuut of twee in de vriezer leggen, zodat de zijkanten iets kunnen krimpen en het deksel gemakkelijker loskomt.

Als deze suggesties niet werken, neem dan contact op met onze garantieafdeling via service@kleankanteen.be. Wij helpen jou graag verder en kunnen indien nodig een vervangend product bieden.

Er zit een deuk in mijn fles. Krijg ik deze er uit?

De producten van Klean Kanteen zijn gemaakt van duurzaam 18/8 roestvrij staal, maar ze kunnen indeuken bij normaal gebruik. Het is belangrijk op te merken dat het versterken van de flessen om ze dikker en steviger te maken, zou resulteren in aanzienlijk meer gewicht. Desondanks kunt u uw fles veilig blijven gebruiken, zelfs als deze ingedeukt is.

Indien uw fles is gevallen en ingedeukt, is de kans groot dat de deuk hol is. Voor niet-geïsoleerde flessen kunt u een houten keukenlepel in de fles plaatsen en voorzichtig met een hamer op het andere uiteinde tikken om de deuk eruit te krijgen. Vermijd het gebruik van metalen voorwerpen, omdat deze in uw Kanteen kunnen terechtkomen of zelfs de fles kunnen doorboren. Houd er rekening mee dat het herstellen van een deuk in een geïsoleerde fles de vacuümisolatie kan beschadigen.

Mijn fles maakt een ratelend geluid. Hoe los ik dit op?

Geratelin uw Kanteen betekent dat er een klein stukje islosgeraakt in de wanden. Je kan jouw fles gewoon blijven gebruiken; hij is nog steeds veilig. De vacuümisolatie kan het echter begeven. Als je merkt dat de inhoud niet warm of koud blijft, neem dancontact op met onze garantieafdeling via service@kleankanteen.be.

Mijn fles heeft veel (roeste) vlekken. Hoe kan ik de fles reinigen?

Alle Klean Kanteen-producten zijn gemaakt van 18/8 voedselveilig roestvrij staal dat veilig en duurzaam is. Verkleuring kan optreden, vooral door koffie en thee. Soms kunnen kleine metalen de fles binnendringen en roestvlekken veroorzaken. Hard water kan ook aanslag veroorzaken.

Om resten te verwijderen, laat u de Kanteen een nacht weken met heet water en zuiveringszout of witte azijn. Schrob de binnenkant met een flessenborstel of schuursponsje en gebruik eventueel alcohol of een citrusproduct voor kleverige resten.

Vlekken op Rise Drinkware kunnen worden verwijderd door ze kort onder te dompelen in heet water en daarna met een doek te wrijven.

Mijn Café Cap loopt niet goed door.

Om de doorstroming van jouw koffiedop aan te passen, haal je de dop uitelkaar en maak je hem goed schoon (lees onderhoud en tips). Draai de vleugelmoer slechtstwee klikken vast en test vervolgens de stroom. Draai de moerlosvoor meer stroom of draai de moer vaster om de stroom teverminderen. Als u problemen blijft hebben, neem dan contact op metonze garantieafdeling.

Mag mijn Klean Kanteen in de vaatwas?

Onze Kanteens kunnen veilig in de vaatwasser worden gereinigd. Als u flessen met kleurcoating of opdruk heeft, raden we aan om ze met de hand te wassen om hun uitstraling te behouden. Hoge hitte in de vaatwasser kan na verloop van tijd de glans verminderen. Ongeacht de reinigingsmethode is het belangrijk om uw Kanteen regelmatig met warm zeepwater te wassen, goed af te spoelen en volledig te laten drogen voordat u hem opbergt.

De meeste doppen kunnen in de vaatwasmachine op het bovenste rek worden geplaatst. Als u de onderdelen apart wast, is het handig om ze in een mandje te doen. Veel van onze doppen kunnen uit elkaar worden gehaald voor een grondige reiniging, dus we raden aan om ze regelmatig met de hand af te wassen om alle kleine ruimtes te bereiken en restjes te verwijderen. De bamboedop moet altijd met de hand worden gewassen.