7 tips om duurzamer te leven

Tekst: Elana Jadallah


Bewuster zijn van onze impact op de planeet hoeft niet geassocieerd te worden met rijkdom, in plaats daarvan kan duurzaam leven vaak onze portemonnee eren terwijl we de planeet eren.
Velen geven aan dat ze geen milieubewuste beslissingen nemen omdat ze het idee hebben dat het te duur/onbereikbaar is of omdat ze gewoon niet weten waar te beginnen. Hier zijn enkele ideeën die geen extra kosten vereisen om een impact te hebben:


1. Begin met een afvalanalyse


Een oefening die ik iedereen aanbeveel is om te kijken naar de hoeveelheid en het meest voorkomende type afval dat je creëert. Tel voor één dag het aantal items voor eenmalig gebruik die je aanraakt/gebruikt. Houd het bij vanaf het moment dat je opstaat tot het moment dat je gaat slapen. Ik wed dat je verrast zult zijn! Zoek alternatieven voor de items die je het meest gebruikt.
Een ding dat ik merkte dat ik voortdurend gebruikte, was verpakte notenmelk (voor smoothies, koffie, enz.). Voor jou kan dit iets in je badkamer zijn, plastic voedselverpakkingen of wegwerpkoffiekopjes. Onze levensstijlen verschillen, maar deze oefening helpt ons om eerlijk te zijn tegenover onszelf en een plan te maken dat is afgestemd op onze eigen unieke gewoonten.
Een boek dat ik ook aanbeveel om te bekijken, is How To Give Up Plastic (probeer het bij je bibliotheek te krijgen of koop het tweedehands/lokaal)

2. Gebruik wat je hebt!


Er heerst een groot misverstand rond het gebied van 'duurzaamheid' en dat is dat je 'je weg moet kopen' door meteen een heleboel nieuwe, zero-waste tools te kopen. Het is eigenlijk veel bewuster om WAT JE HEBT te gebruiken tot het einde van de levenscyclus van het item en als je moet aanvullen, vervang het dan door iets duurzaams, herbruikbaars of van hoge kwaliteit dat een leven lang meegaat.
Maak er een gewoonte van om dingen die je al hebt te hergebruiken en opnieuw te gebruiken; kijk naar je garderobe, huisdecor en meubels. Bedenk manieren om sommige van die items opnieuw te gebruiken.
Kijk dus eerst naar wat je hebt voordat je iets nieuws koopt. De kans is groot dat je iets hebt dat op een nieuwe manier kan worden gebruikt, of op zijn minst tijdelijk kan worden gebruikt om een taak of doel te bereiken.

3. Koop minder & beter


In een wereld die draait rond consumptie, is simpelweg minder kopen en betere kwaliteit items kopen een verreikende daad. 


4. Schakel over van plastic flessen naar 1 herbruikbare fles.


Meer dan een miljoen plastic flessen worden ELKE MINUUT aan vuilnisbelten toegevoegd... Dat is meer dan 20.000 flessen per seconde.
Helaas, tenzij je weet hoe je zelf plastic kunt recyclen en hergebruiken, weet je niet waar het naartoe gaat of hoe het wordt verwerkt nadat je het "weggooit". In Noord-Amerika wordt geschat dat 70-75% van de verkochte plastic drankflessen niet worden gerecycled, wat betekent dat ze terechtkomen in vuilnisbelten en onze oceanen, meren en rivieren vanwege onjuist afvalbeheer. Bovendien is het consumeren van dranken uit plastic schadelijk voor uw gezondheid - verdiep u in PFAs en plastic toxiciteit.
Kies voor een van de niet-giftige, herbruikbare vaten van Klean Kanteen (ik ben vooral fan van degene die zijn gemaakt van 90% gerecycled roestvrij staal!) met verwisselbare doppen voor verschillende behoeften/gebruiken.

5. Onderzoek de manier waarop je eet

Iets dat we elke dag, meerdere keren per dag doen, is eten. Waar we ons eten vandaan halen, hoe het op ons bord terechtkwam en wie het heeft verbouwd, zijn dingen waar we op dit moment zeer van losgekoppeld zijn. Laten we dat veranderen. Ik raad ten zeerste aan om lokale bondgenoten te zoeken die voedsel verbouwen, opvoeden en maken met intentie, gebruikmakend van duurzame en regeneratieve praktijken.


Een van de beste manieren om dit te doen is door een lokale boerenmarkt, slager, visser, etc. te vinden om seizoensgebonden voedsel te kopen.
Het verminderen van onze consumptie van commercieel gekweekte producten is zeer impactvol en belangrijk, vooral vlees en vis. Vind uw lokale bondgenoten en ondersteun de mensen in onze gemeenschappen die ons nodig hebben.

 

6. Begin met composteren

Volgens een rapport van de National Resources Defense Council wordt 40% van het voedsel dat in de Verenigde Staten wordt geproduceerd, nooit gegeten; in plaats daarvan neemt het elk jaar meer ruimte in op stortplaatsen.

En 95% van het voedselafval in de VS wordt direct in stortplaatsen gegooid, waardoor methaangas ontstaat. Composteren is een gemakkelijke manier om voedselresten te verwerken, schadelijke broeikasgassen te elimineren die bijdragen aan klimaatverandering en in plaats daarvan voedingsrijke bodems te creëren. Dit is een manier waarop we 'afval' omzetten in een hulpbron. Je kunt een composthoop in de achtertuin beginnen als je een beetje buitenruimte hebt!

Bovendien elimineert composteren de stank in onze vuilnisbak, wat het aantal keren dat we de vuilnisbak legen vermindert en daarmee veel plastic afval vermindert.

7. Neem herbruikbare to-go essentials mee: koffiemak, bestek, bekers, rietje,...

Iets wat essentieel is om bewust en duurzaam te leven, is leren om actief plastic of "bioplastics" te WEIGEREN wanneer je onderweg bent. Wanneer je je eigen benodigdheden bij je draagt, is het veel gemakkelijker om te zeggen: "geen beker alstublieft" of "geen bestek alstublieft", omdat je voorbereid bent met je herbruikbare gereedschap en geen behoefte hebt aan iets voor eenmalig gebruik.