Klean Kanteen Gives Back

Flashback 2023: De Tuinfluiter

De Tuinfluiter is een sociaal, ecologisch en educatief project gelegen in het ecologische volkstuinencomplex van “Ertbrugge” in Deurne.

De vzw bestaat sinds 2022 en in 2023 kregen ze een Klean Kanteen Gives Back beurs van € 2500. Daarmee werd de aankoop van een bakfiets gefinancierd die het makkelijker maakt om materiaal te verplaatsen en de nodige boodschappen te doen.

Wanneer je dit stukje verfrissend groen in de grijze stad binnenstapt voel je meteen de rust die deze plek uitstraalt. Het is niet toevallig dat initiatiefneemster Els, samen met een aantal vrijwilligers, hier neerstreek. Ze biedt namelijk een aanbod van activiteiten met groen karakter aan voor jongeren met een problematiek op school of daarbuiten.

De meeste deelnemers zijn jongvolwassenen met een verstandelijke beperking, maar in feite is iedereen welkom. Vandaag zijn er 14 deelnemers, maar de begeleiding is doorgaans in groepen van 7.

In de activiteiten staat telkens de natuur centraal, er zijn tal van mogelijkheden zoals:

  • tuinieren
  • op wildplukwandeling in de natuur om planten te leren kennen
  • zeep zieden
  • natuurdrukken
  • ecoprinten: de afdruk van planten rechtstreeks op stof of papier
  • inkt maken uit lokale wilde planten
  • verven met wilde planten

Veel workshops zijn open voor iedereen (indien voldoende plaats) zo wordt de interactie met de buurt gestimuleerd.

Op deze manier biedt de Tuinfluiter een professionele dagondersteuning voor jongeren die het nodig hebben. De natuur helpt daarbij want groen ontspant en verfrist. Samen onderhouden, beheren en beschermen ze de natuur. Zo draagt dit eveneens bij tot een fijner stadsklimaat.

De Tuinfluiter maakt zelf geplukte bloemboeketten en een eigen zeep assortiment met bloemen en kruiden uit de tuin. Ontdek ze op hun website!