Wat doe jij op Earth Day? 5 eenvoudige zaken die jij kan doen om onze planeet een stapje te helpen.

Wat is Earth Day? Sinds 1970 staat Earth Day gekend bij iedereen die ook maar een hart heeft voor onze planeet als een dag van viering en een dag van actie.

Vandaag de dag wordt Earth Day gezien als zowel een viering en als dankbaarheid voor al het moois dat we krijgen van onze Aarde. Maar ook als een herinnering dat er nog zoveel werk te doen is. Belangrijker nog, Earth Day roept op tot actie, omdat positieve verandering van ons milieu acties vereist. Enkel zo kunnen we onze planeet op grote schaal beschermen.

Waarom vieren we Earth Day?

Als het gaat om het beschermen van onze planeet, staan het verminderen of elimineren van de invloed van grote vervuilers en fossiele brandstofbedrijven nog steeds bovenaan de prioriteitenlijst. Maar met de opkomst van Earth Day is er ook een groeiend besef van individuele verantwoordelijkheid ontstaan, die op grote schaal een significant verschil kan maken. De kracht van actie is het doel van Earth Day: verandering teweegbrengen door te doen, niet door tevreden te zijn met beloften zonder plan. Daarom kan iedereen betrokken zijn bij het beschermen van onze planeet door een Earth Day-belofte te doen. Wat wordt jouw belofte?

Als je moeite hebt om ideeën te bedenken om deel uit te maken van de oplossing, ben je hier aan het juiste adres. We zullen je wat Earth Day-feiten geven - inclusief een korte achtergrond over hoe Earth Day is ontstaan zoals we het vandaag kennen - en Earth Day-activiteiten die je op 22 april kunt doen om een verschil te maken. En tot slot geven we je vijf Earth Day-beloftes die je het komende jaar kunt nakomen. Voordat je het weet, ben je bezig met meer duurzame gewoonten, stel je een goed voorbeeld voor je vrienden en familie en vier je Earth Day door actie te ondernemen.

Wat is Earth Day?

Ruim 50 jaar geleden begonnen een heleboel milieuorganisaties in de VS hun krachten te bundelen en politieke steun te krijgen voor één duidelijke boodschap: we zijn de aarde en al haar inwoners, ook wijzelf, op een onduurzame manier aan het verwoesten. Nu weten we allemaal dat vervuiling, ontbossing en het overmatig gebruik van fossiele brandstoffen problemen zijn, maar in 1970 was dat nog niet zo bekend. Alleen de meest toegewijde groepen waren zich bewust van deze gevaren en vonden dat de rest van de wereld ook op de hoogte moest worden gebracht.

Enter Senator Gaylord Nelson, die geïnspireerd werd door de geest van de anti-oorlogsprotesten van 1969 en tegelijkertijd geschokt was door de impact van een olielek voor de kust van Santa Barbara in Californië. Hij begon de Earth Day-beweging als oprichter en wist een coalitie van politici en studenten te organiseren om het publiek bewust te maken van de door de mens veroorzaakte bedreigingen voor het milieu.

De resultaten van de eerste Earth Day waren onmiskenbaar succesvol en leidden tot baanbrekende wetgeving, waaronder de oprichting van de Environmental Protection Agency (EPA), de National Environmental Education Act, de Occupational Safety and Health Act en de Clean Air Act, die in 1970 werden aangenomen. Vooral de Clean Air Act wordt beschouwd als het belangrijkste en meest duurzame stuk wetgeving dat voortkwam uit de Earth Day-beweging, omdat het in de loop der tijd is aangepast om beperkingen op te leggen aan emissies, brandstofnormen, ozonbescherming en meer. Earthjustice meldt dat de Clean Air Act in zijn eerste 20 jaar meer dan 200.000 vroegtijdige sterfgevallen en 18 miljoen gevallen van ademhalingsproblemen bij kinderen heeft voorkomen.

In de daaropvolgende jaren na de eerste Earth Day in 1970 hebben wetgevers ook de Clean Water Act, de Endangered Species Act en de Federal Insecticide, Fungicide, and Rodenticide Act aangenomen. Het effect van Earth Day was duidelijk. Zoals de organisatie zelf opmerkt: "Deze wetten hebben miljoenen mannen, vrouwen en kinderen beschermd tegen ziekte en dood en hebben honderden diersoorten voor uitsterven behoed."

Begin jaren negentig kreeg Earth Day ook steun van de Verenigde Naties en werd het een wereldwijd erkend evenement - en dat was geen moment te vroeg. Senator Nelson, de oprichter van Earth Day, ontving in 1992 de Presidential Medal of Freedom, de hoogste onderscheiding die een Amerikaanse burger kan krijgen.

5 eenvoudige zaken die jij kan doen om onze planeet een stapje te helpen.

Ben je misschien nog steeds op zoek naar milieubeloften die je kunt waarmaken op Earth Day? We hebben wat ideeën voor jou.

  1. Plant een boom
  2. Laat de auto staan en neem de fiets
  3. BYOB - "Bring Your Own Bags"
  4. Organiseer een KLEAN up
  5. Kies bewust voor milieuvriendelijke en duurzame producten

1. Plant een boom

Bijna iedereen weet dat bomen belangrijk zijn voor ons ecosysteem: ze bieden onderdak aan veel dieren en zorgen voor zuurstof in de lucht. Maar wat niet veel mensen weten, is dat bomen een superkracht hebben in de strijd tegen klimaatverandering. Bomen helpen namelijk bij het opslaan van koolstof. Tijdens het groeien halen bomen kooldioxide uit de lucht en slaan het op in de boom of in de grond eromheen. Kooldioxide in de lucht draagt bij aan de opwarming van de aarde, maar in de grond heeft het dit effect niet. Daarom is ontbossing zo'n groot probleem. Door planten te herstellen, wordt overtollige koolstof uit de lucht getrokken en opgeslagen in de aardbodem. Dus wil je iets doen wat voelt als een grote Earth Day-activiteit en wat effect heeft? Plant een boom!

2. Laat de auto staan en neem de fiets

Als je echt een verschil wilt maken voor het milieu, hoef je niet verder te zoeken dan je eigen voertuig. Het is tijd om die auto een dagje te laten staan en in plaats daarvan op de fiets te springen! Niet alleen bespaar je hiermee geld aan de benzinepomp, maar je kunt ook een pak aan CO2-uitstoot per week verminderen door slechts enkele kilometers minder te rijden. En als je werk bij de deur is, kan het fietsen naar je werk zelfs sneller zijn dan met de auto. Plus, je krijgt ook nog eens een goede work-out voor je hart- en bloedvaten. Dus waar wacht je nog op? Tijd om die tweewieler uit de garage te halen en het verschil te maken voor de planeet!

3. BYOB - "Bring Your Own Bags"

Een van de belangrijkste veranderingen die je kunt maken op Earth Day is het verminderen van het gebruik van wegwerpvoorwerpen in je dagelijks leven. Kijk eens om je heen en de kans is groot dat je wat verpakkingen, plastic zakjes of andere voorwerpen voor eenmalig gebruik ziet liggen die alleen maar zullen bijdragen aan de vervuiling van het milieu. Vooral plastic boodschappentassen zijn bijzonder schadelijk omdat ze de neiging hebben om weg te waaien en terecht te komen in dierenhabitats, waaronder waterwegen, waar ze gemakkelijk dieren kunnen verstikken, vasthouden, verwonden en doden. Jouw dagelijkse boodschappen zijn dan ook de perfecte gelegenheid om duurzame gewoonten aan te leren. Zoals het gebruik van herbruikbare boodschappentassen.

Natuurlijk zijn plastic zakken voor boodschappen niet de enige plastic voorwerpen die je moet vervangen. Bij het kopen van groenten en fruit kun je bijvoorbeeld gemakkelijk 10-15 plastic zakjes gebruiken. Herbruikbare groentezakjes zijn een veel beter alternatief (vooral als ze van natuurlijke materialen zijn gemaakt). En als je je boodschappentassen een keer vergeet, kies dan altijd voor papieren tassen bij de kassa - door hun grote formaat zijn ze geweldig om te hergebruiken, of je ze nu meerdere keren gebruikt voor het boodschappen doen of gewoon gebruikt in huis, waar ze goed dienst doen als recycleerbaar afvalzakje.

 

4. Organiseer een "KLEAN up"

Waar je ook woont – dichtbij het bos of het strand, de rivier of de bergen – je hebt waarschijnlijk een nabijgelegen natuurgebied waar je dol op bent. Als het een bijzonder populaire plek is, is de kans groot dat er zwerfvuil is beland. Een geweldige Earth Day-belofte is om een handje te helpen bij het opruimen - en vervolgens te zien hoeveel vrienden je kunt krijgen door dit vrijwilligerswerk te doen.

Social media is een geweldig hulpmiddel voor het organiseren van opruimingsdagen, omdat je snel het woord kunt verspreiden onder je netwerk en hen kunt aanmoedigen hetzelfde te doen. Stel een datum, tijd en plaats vast en identificeer de hulp en tools die je denkt nodig te hebben. Als je geen apparatuur zoals afvalbakken en handschoenen verstrekt, laat dan weten aan de vrijwilligers dat ze die van hen moeten meebrengen.

Maar er een leuke middag van in de natuur met vrienden en kennissen. En dan, nadat je klaar bent, kun je je inspanningen vieren in het mooie gebied dat je zojuist hebt geholpen schoonmaken.

5. Kies bewust voor milieuvriendelijke en duurzame producten

Het is nog niet zo lang geleden dat "stijlvolle kleding" en "milieuvriendelijke kleding" elkaars tegenpolen waren - je denkt waarschijnlijk aan beelden van krassende hennep poncho's of bamboe touwzolen. Tijden zijn veranderd. Terwijl die nog steeds een plaats hebben in sommige garderobes (hennep is nog steeds een behoorlijk verbazingwekkende vezel voor kleding), heeft de technologie grote vooruitgang geboekt in het omzetten van gerecyclede materialen in comfortabele, goed uitziende kledingstukken - tot het punt dat het volledig mogelijk is om een ​​garderobe om te zetten in een kast vol duurzame stijlen.

Ook voor andere producten zijn er duurzamere alternatieven. Als consument maak jij de beslissing. En dat start bij informeren voor je koopt. Maak bewuste keuzes en koop niet zomaar producten. Ga steeds op zoek naar een duurzaam alternatief. Deze producten gaan langer mee, zijn op een eerlijke manier geproduceerd en zien er tegenwoordig ook écht goed uit.

Een nog betere keuze is gaan voor reparatie of aankoop van een tweedehandsproduct. Want het meest duurzame product, is het product dat niet hoeft gemaakt te worden.

Hoe je elke dag Earth Day kunt vieren

De impact van Earth Day is groot sinds de oprichting. Maar tegelijkertijd is het ook duidelijk dat 1 dag van actie per jaar niet genoeg is om op wereldwijde schaal het tij te keren. Zorg dragen voor de Aarde vereist een dagelijkse inzet. Hoewel sommige van de Earth Day acties een groot engagement vragen, is de sleutel tot het zorgen voor de planeet en het verzorgen van het milieu op dagelijkse basis om kleine, herhaalbare gewoonten te ontwikkelen die jouw ecologische voetafdruk verminderen.

Vervang plastic flessen door een herbruikbare fles van Gerecycleerd Roestvrij Staal.

Single-use plastics zijn een enorme bedreiging voor het milieu. Ze vervuilen de vuilnisbelten, verstikken wilde dieren en produceren schadelijke stoffen die de bodem, het water en de lucht vervuilen. Maar gelukkig kunnen we allemaal eenvoudige veranderingen aanbrengen in ons dagelijks leven om de impact op het milieu te verminderen.

Een gemakkelijke en praktische verandering die je vandaag nog kunt maken, is om te investeren in hoogwaardige drinkfles van 90% post-consumer gerecycleerd staal. Ze zijn niet alleen hygiënischer, steviger en stijlvoller dan plastic, maar ook veel beter voor het milieu. Roestvrij staal kan oneindig worden gerecycleerd, en post-consumer roestvrij staal heeft als extra voordeel dat het nog meer materiaal van de vuilnisbelt redt door het opnieuw te gebruiken met veel minder energieverbruik dan het maken van een nieuwe fles.

Bij Klean Kanteen zijn we in januari 2022 overgestapt op gecertificeerd 90% post-consumer gerecycled staal en tegen 2023 zal 95% van onze producten worden gemaakt van gerecycled staal. Dit heeft geleid tot een vermindering van 40% van de uitstoot van broeikasgassen. Klean Kanteen-flessen zijn gegarandeerd levenslang te gebruiken. Wij zijn trots op onze duurzame missie om te helpen de aarde te beschermen en we hopen dat je ons zult steunen in ons streven naar een betere toekomst voor ons allemaal.

Wat je ook beslist als jouw Earth Day-voornemen, het belangrijkste is dat je actie onderneemt. Groot of klein, jouw impact maakt deel uit van een grotere inspanning om het milieu te beschermen. Of je nu een betaalbaar budget opzet om het planten van bomen te ondersteunen gedurende het komende jaar, of je wilt de handen uit de mouwen steken tijdens een dag van strandopruiming, jouw bijdragen op Earth Day zijn een stap in de richting van het behoud van ons enige thuis.

Klean is Family and Employee-Owned

Klean Kanteen: een familiebedrijf met een verhaal

Klean Kanteen is een familiebedrijf dat prioriteit geeft aan het welzijn van mens en planeet. Hierdoor moeten we ons niet verantwoorden aan aandeelhouders. We zijn vrij om keuzes te maken op basis van onze waarden.