Waarom kiezen voor 90% post-consumer gerecycled roestvrij staal?

Waarom kiezen voor 90% post-consumer gerecycled roestvrij staal?

Niet alle gerecycleerde staal is gelijkwaardig. Je hebt misschien al gehoord van pre- en post-consumer gerecycleerde materialen en dit afgedaan als modewoorden. Maar de waarheid is dat gerecycleerde staal een belangrijk onderdeel is van milieuvriendelijke productie.

Dus wat is het verschil? Waarom zou je überhaupt geven om 90% post-consumer gerecycleerde staal? En wat betekent dit allemaal voor ons bij Klean Kanteen? In deze blogpost ontdek je alles wat je moet weten over gerecycleerde staal en waarom het zo belangrijk is voor ons milieu en onze toekomst.

closeup of tkwide 90% post consumer recycled steel TK closure
closeup of 90% post consumer recycled steel straws

Wat is post-consumer gerecycled materiaal?

Laten we beginnen met wat post-consumer gerecycled staal eigenlijk is. Het is staal dat na gebruik door een consument opnieuw in de productiecyclus terechtkomt (vandaar "post-consumer"). Dit staal zou anders op het vuilnisbelt belanden. Door post-consumer gerecycled staal te gebruiken in onze productie kunnen fabrikanten (zoals wij) echter voorkomen dat materialen verspild worden. We kunnen post-consumer materialen nieuw leven en doel geven. Zo kunnen we afval reduceren en hoeven we de planeet niet uit te putten door nieuwe hulpbronnen aan te spreken.

Wat is het verschil tussen Pre- and Post-Consumer afval?

Maar wat is nu het verschil tussen pre- en post-consumer afval? Pre-consumer afval wordt ook wel "industrieel afval" genoemd en belandt veel eerder op de afvalberg dan post-consumer afval. Het gaat hierbij om verschillende soorten ongebruikt schrootstaal dat overblijft wanneer fabrikanten stalen producten maken.

Het verschil met post-consumer recycling is dat pre-consumer recycling het mogelijk maakt om dit schrootmateriaal te redden en opnieuw te gebruiken in de productie van andere items. Dit is belangrijk omdat het na duizenden, misschien wel miljoenen productieprocessen, om een behoorlijke hoeveelheid schrootstaal kan gaan!

Welke milieu-effecten heeft het produceren van staal?

We willen naar een wereld zonder wegwerp producten? Een fles of beker die je eeuwig kan gebruiken is beter dan eentje die je na één keer weggooit. Om ervoor te zorgen dat onze producten een leven lang meegaan, maken we ze van 18/8 roestvrij staal. Maar we weten dat dit niet genoeg is. Traditionele staalproductie is een energie-intensief en CO2-uitstotend proces, en hoewel Klean Kanteen een gecertificeerd klimaatneutraal bedrijf is, weten we dat het onze verantwoordelijkheid is om alternatieve productiemiddelen te zoeken die het minst schadelijk zijn voor het milieu.

Staal wordt gemaakt door het verwerken van ijzererts, waarvan de mijnbouw enorme hoeveelheden energie verbruikt en grote hoeveelheden gasemissies en watervervuiling veroorzaakt. Dat is het slechte nieuws. Het goede nieuws - en de reden waarom we overstappen op 90 procent post-consumer gerecycled staal - is dat het recyclingproces van staal veel minder schadelijk is voor het milieu. In theorie kan elk stuk staal dat bestaat voor altijd blijven bestaan, omgezet in de ene vorm of de andere, in eeuwigheid. Staalproducten kunnen altijd worden omgezet in andere staalproducten, met relatief minimale behoefte aan nieuwe ijzererts mijnbouw of nieuwe staalproductie.

Dus, als je jezelf afvraagt: "Wat heb ik eraan?" door de keuze te maken voor 90 procent post-consumer gerecycled staal weet je zeker dat het antwoord een veiliger, gezonder milieu is. Je zorgt voor vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, een schonere bodem en water, minder staal dat weggesmeten wordt op stortplaatsen ...

 

Wat is het beste? Pre- of post-consumer recycled staal?

Het korte antwoord: Post-consumer gerecycled materiaal heeft de voorkeur, omdat het beter is voor het milieu.

Het gebruik van deze materialen gaat vervuiling tegen en vermindert de afvalberg. Post-consumer recycling geeft ook een nieuw doel aan producten die al in omloop zijn geweest, terwijl post-industriële recycling vaak gebruik maakt van restjes van dezelfde productieprocessen die het afval hebben gecreëerd.

Dus wanneer we het hebben over "virgin steel", verwijzen we naar overgebleven staal dat vervolgens wordt gebruikt bij de productie van meer flessen. Maar het gebruik van post-consumer staal betekent dat het staal afkomstig kan zijn van een groot aantal hoogwaardige staalproducten. Het verlengt de levensduur van hoogwaardig staal dat anders ongebruikt zou blijven en op een stortplaats zou belanden.

Waarvoor gebruik je gerecycleerd staal?

Gerecycled staal komt voor in tientallen, zo niet honderden, producten die je elke dag gebruikt, en elk stalen product dat je gebruikt of tegenkomt, bevat gerecycled staal (zeker 28 procent van al het staal bestaat uit gerecyclede materialen).

Koffiezetapparaten, auto's, waterleidingen, luchtkanalen, sieraden, huishoudelijke apparaten, hardware, keukengerei, drankblikjes ... als het staal bevat, bevat het gerecycled staal. Maar dit gaat voornamelijk om pre-consumer gerecycleerd staal. Klean Kanteen zet zich in om gecertificeerd 90 procent post-consumer staal te gebruiken.

Leuk weetje: Staal is het meest gerecyclede materiaal ter wereld, en met goede reden. Het is een van de weinige materialen op aarde die 100 procent van zijn sterkte behoudt door het recyclingproces - dit is gedeeltelijk wat wordt bedoeld wanneer mensen zeggen dat staal "100 procent recyclebaar" is. Het behoud van de kwaliteit maakt staal ontzettend populair in allerlei productieprocessen, in een breed scala van industrieën.

closeup of 90% post consumer recycled steel TKwide bottles and straws with silicone tip

Is Recycled Steel even sterk als virgin-staal?

Ja zeker! Zoals we eerder al vermeldden, is staal 100% recycleerbaar en behoudt het zijn volledige sterkte, ongeacht hoe vaak het door het recycleproces gaat. Dit is essentieel voor de staalproductie vanwege de milieu-implicaties: het is niet alleen veel duurder om ijzererts te verwerken tot maagdelijk staal, maar het kost ook veel minder energie om gerecycled staal te smelten voor gebruik in nieuwe productieprojecten. Het maken van nieuw staal is sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen, maar het recyclen ervan kan volgens Azo Materials 1,8 vaten olie, 10,9 miljoen BTU's en 642 kWh energie en 2,3 kubieke meter stortplaatsruimte voor elke gerecyclede ton staal besparen.

Je bent misschien bekend met het proces van "downcycling" in het recyclingproces, dat vaak wordt gebruikt bij papieren en plastic producten. Kantoorpapier wordt bijvoorbeeld vaak gerecycled, maar de houtpulp waarvan het is gemaakt, behoudt tijdens het proces niet zijn sterkte. Het verliest zijn kwaliteit, de sterkte neemt af, en het is niet langer geschikt om te worden omgevormd tot meer kantoorpapier. In plaats daarvan zal het worden gedowncycled tot een inferieur product, zoals gerecycleerde papieren handdoeken of eierdozen.

Vanwege de magnetische eigenschappen van het ijzer in staal ondergaat staal echter geen downcycling: de kwaliteit degradeert niet, zelfs niet wanneer het wordt gesmolten voor hergebruik. Een gerecycled stalen paneel kan theoretisch worden hergebruikt om een geheel nieuw paneel te maken, zonder verlies van kwaliteit! Dit wordt soms het "oneindige" proces genoemd. Kortom: gerecycled staal is net zo sterk als nieuw staal, ongeacht hoe vaak het is gerecycled. Omdat het veel minder energie en minder middelen kost om staal te recyclen, is het sterk aan te bevelen om post-consumer staal te gebruiken.

 

Dus, waarom is 90% post consumer gerecycleerd staal "the real deal"?

Over het algemeen is post-consumer recycling belangrijk vanwege de nieuwe levenscyclus die je geeft aan producten die aan het einde van hun levensduur zijn gekomen. Het klassieke voorbeeld van het recyclen van autobanden illustreert hoe vervaardigde materialen meer te bieden hebben, zelfs nadat ze nutteloos zijn geworden. Een kapotte autoband is niet langer nuttig als band, maar door deze te hergebruiken als honderden rubberen rekkertjes, ballen, gummen of duizenden andere producten die je je kunt voorstellen, kunnen we het belang zien van het "post-consumer" recyclen van de band.

Het grote verschil tussen het rubber van een band (of kantoorpapier bijvoorbeeld) en staal is opnieuw het behoud van kwaliteit en het vermogen om een afgedankt of post-consumer item om te zetten in andere hoogwaardige items. Het vermogen van staal om zijn kracht te behouden door het recyclingproces, gekoppeld aan de milieu- en economische voordelen van het gebruik van gerecyclede materialen, betekent dat fabrikanten hoogwaardige producten kunnen maken zonder nieuw afval te produceren, verder onze bronnen te belasten, overmatig fossiele brandstoffen te gebruiken om nieuw staal te produceren, of kwaliteit op te offeren.

Wanneer je gecertificeerd 90 procent post-consumer gerecycled staal in gebruik ziet, kun je vertrouwen hebben in de kwaliteit en ook weten dat het is gemaakt met het oog op verantwoordelijkheid voor het milieu. En gezien het feit dat gerecycleerd staal zo'n veelgebruikt materiaal is over de hele wereld, wordt het duidelijk dat het gebruik van post-consumer gerecycleerde materialen een grote impact heeft op het verminderen van afval en energieverbruik. Wanneer consumenten producten kopen die zijn gemaakt van post-consumer gerecyclede materialen, helpen ze de vraag naar gerecyclede goederen te vergroten, waardoor de noodzaak om meer nieuwe materialen te produceren wordt verminderd en je de afvalberg beperkt.

Wat is 18/8 roestvrij staal?

Bij Klean Kanteen gaan we altijd verder dan de industriestandaarden, en we gebruiken alleen 18/8 roestvrij staal omdat het algemeen wordt beschouwd als het door de industrie geprefereerde niveau van roestvrij staal vanwege de hygiënische eigenschappen - daarom wordt het over de hele wereld vaak gezien in commerciële keukenoppervlakken, apparaten, gootstenen, werkbladen, bestek, machines en kookgerei. Veel producenten van drinkflessen gebruiken een roestvrij staal van een mindere kwaliteit dat niet voldoet aan de noodzakelijke 18/8 samenstelling.

closeup flat lay of tkwide 90% post consumer recycled steel

Waarom "certified" gerecycleerd staal?

We kunnen wel zeggen dat we 90 procent post-consumer gerecycled staal gebruiken. Om deze claim te staven kiezen we ervoor om een onafhankelijke, derde partij in te schakelen om ervoor te zorgen dat we ons aan die belofte houden.

Intertek is de certificerende instantie die alle processen en materialen inspecteert en verifieert die door een fabrikant worden gebruikt om objectief vast te stellen of ze voldoen aan de vereiste parameters. Intertek verzamelt en analyseert gegevens en documentatie over productie, processen en procedures om te bepalen of de fabrikant voldoet aan hun normen, gevolgd door een inspectie ter plaatse door een evaluator, indien nodig.

Na technische beoordeling geeft Intertek vervolgens een definitief rapport en beslissing over certificering en voegen ze de fabrikant toe aan de Sustainability Certification Directory om de processen en materialen van de fabrikant te valideren als "gecertificeerd". Klean Kanteen heeft momenteel twee certificeringen voor roestvrij staal en 18/8 roestvrij staal, waardoor het mogelijk is om onze Strong-as-Steel-garantie te behouden.

 

En wat betekent dit alles voor Klean Kanteen?

In 2023 gaan we voor 95 procent van onze producten gebruik maken van nieuw, gecertificeerd 90 procent post-consumer recycled staal. Dat gaat voor flinke impactreducties zorgen: 40 procent minder uitstoot van broeikasgassen, 30 procent minder energieverbruik en 60 tot 80 procent minder belasting voor ecosystemen. Zo laten we zien dat we als merk voorop lopen in de strijd tegen schadelijke milieueffecten. Uiteraard doen we dit zonder afbreuk te doen aan de uitstekende kwaliteit die je van ons gewend bent en waarbij we voedselveiligheid garanderen.

Voor zover wij weten is Klean Kanteen het eerste merk van herbruikbare drinkflessen en lunchboxes dat gebruik maakt van gecertificeerd 90% post-consumer recycled staal. Andere bedrijven gebruiken weliswaar ook gerecycled staal, maar dit bevat minder post-consumer materiaal en is niet door een onafhankelijke partij gecertificeerd. Klean Kanteen garandeert als eerste een specifiek percentage van gecertificeerd post-consumer gerecycled materiaal in onze producten.

 

Wat is Klean Kanteen’s Strong-As-Steel Guarantee?

strong as steel guarantee icon

Ons doel is heel eenvoudig: het gebruik van wegwerpitems verminderen. Daarom maken we producten die bestand zijn tegen wat het leven op je afvuurt. Als je niet tevreden bent met een van onze producten op het moment dat je het ontvangt, of als het niet voldoet aan jouw verwachtingen, retourneer het dan naar de winkel waar je het hebt gekocht of neem contact op met Klean Kanteen voor reparatieonderdelen, vervanging of terugbetaling. Meer info over Strong-As-Steel.