Ja zeker! Zoals we eerder al vermeldden, is staal 100% recycleerbaar en behoudt het zijn volledige sterkte, ongeacht hoe vaak het door het recycleproces gaat. Dit is essentieel voor de staalproductie vanwege de milieu-implicaties: het is niet alleen veel duurder om ijzererts te verwerken tot maagdelijk staal, maar het kost ook veel minder energie om gerecycled staal te smelten voor gebruik in nieuwe productieprojecten. Het maken van nieuw staal is sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen, maar het recyclen ervan kan volgens Azo Materials 1,8 vaten olie, 10,9 miljoen BTU's en 642 kWh energie en 2,3 kubieke meter stortplaatsruimte voor elke gerecyclede ton staal besparen.
Je bent misschien bekend met het proces van "downcycling" in het recyclingproces, dat vaak wordt gebruikt bij papieren en plastic producten. Kantoorpapier wordt bijvoorbeeld vaak gerecycled, maar de houtpulp waarvan het is gemaakt, behoudt tijdens het proces niet zijn sterkte. Het verliest zijn kwaliteit, de sterkte neemt af, en het is niet langer geschikt om te worden omgevormd tot meer kantoorpapier. In plaats daarvan zal het worden gedowncycled tot een inferieur product, zoals gerecycleerde papieren handdoeken of eierdozen.
Vanwege de magnetische eigenschappen van het ijzer in staal ondergaat staal echter geen downcycling: de kwaliteit degradeert niet, zelfs niet wanneer het wordt gesmolten voor hergebruik. Een gerecycled stalen paneel kan theoretisch worden hergebruikt om een geheel nieuw paneel te maken, zonder verlies van kwaliteit! Dit wordt soms het "oneindige" proces genoemd. Kortom: gerecycled staal is net zo sterk als nieuw staal, ongeacht hoe vaak het is gerecycled. Omdat het veel minder energie en minder middelen kost om staal te recyclen, is het sterk aan te bevelen om post-consumer staal te gebruiken.