Wat zijn microplastics?

Als je de afgelopen jaren het nieuws hebt gevolgd, heb je waarschijnlijk gehoord over de gevaren van microplastics. Maar wat zijn ze, waar komen ze vandaan en waarom zouden we ons zorgen maken? In deze post leggen we uit wat microplastics zijn en waarom ze een probleem zijn, en bieden we enkele tips om ze te vermijden. 

Wat zijn microplastics en waarom zijn ze schadelijk?

Jaren geleden hebben onze vrienden en partners bij 5 Gyres microplastics voor het eerst geïdentificeerd en benoemd na jaren van grondig onderzoek en studie. Sinds 2012 werken we samen met 5 Gyres om gezonde, plasticvrije oceanen te herstellen en pleiten we gezamenlijk voor betere wetgeving, inspireren we jonge geesten en verspreiden we het woord over de ernstige schade die plastic aanricht in onze oceanen en waterwegen. Een aantal van onze medewerkers heeft zich aangesloten bij crews van gelijkgestemde activisten, wetenschappers en oceaanliefhebbers op meerdere 5 Gyres-expedities om plastic te verzamelen, de wetgeving te versterken, jonge geesten te inspireren en de boodschap te verspreiden over de ernstige schade die plastic aanricht in onze oceanen en waterwegen.
Microplastics zijn kleine stukjes plastic die minder dan 5 millimeter lang zijn. Ze worden vaak gebruikt in cosmetica en andere persoonlijke verzorgingsproducten, zoals scrubs of tandpasta. Microplastics kunnen ook afkomstig zijn van grotere stukken plastic die na verloop van tijd afbreken als gevolg van weersinvloeden of blootstelling aan zonlicht. Hierdoor zijn er letterlijk tonnen microplastics in de oceanen, onze persoonlijke verzorgingsproducten en zelfs in ons voedsel.
Hoe ze ook worden gevormd, microplastics en plastic afval zijn een groot probleem voor het milieu. Dit is waarom:
  • Microplastics vervuilen onze waterwegen. Omdat microplastics zo klein zijn, kunnen ze gemakkelijk door ons afvoersysteem reizen en in onze meren, rivieren en oceanen terechtkomen. Daar vervuilen ze het water en schaden ze het zeeleven. Studies hebben aangetoond dat microplastics giftige stoffen zoals pesticiden en industriële chemicaliën kunnen opnemen, die vervolgens aan de dieren kunnen worden doorgegeven die ze innemen. Hierdoor vormen microplastics een ernstige bedreiging voor de voedselketen, inclusief de mens.
  • Microplastics hebben een negatieve invloed op wilde dieren. Naast het vervuilen van waterwegen, kunnen microplastics ook directe invloed hebben op dieren die op het land leven. Vogels bijvoorbeeld, verwarren microplastics vaak met voedsel en voeren ze aan hun jongen. Dit kan leiden tot ondervoeding of zelfs verhongering. En omdat plastics honderden, zo niet duizenden jaren nodig hebben om af te breken, wordt het probleem alleen maar erger. Elk jaar worden miljoenen tonnen plastic geproduceerd en weggegooid - en een groot deel ervan belandt in het milieu.
  • Microplastics zijn moeilijk op te ruimen. Zodra microplastics het milieu binnenkomen, zijn ze extreem moeilijk te verwijderen. Omdat ze zo licht zijn, kunnen ze gemakkelijk lange afstanden afleggen via wind- en waterstromen. Hierdoor is het opruimen van microplastics een ontmoedigende taak, die een wereldwijde inspanning vereist

 

Hoe kun je Microplastics vermijden?

De beste manier om microplastics te vermijden, is om producten die ze bevatten niet te kopen. Bij het winkelen moet je op zoek gaan naar producten die zijn gelabeld als "microbead-vrij" of "biologisch afbreekbaar" (en natuurlijk moet je je bewust zijn van wat biologisch afbreekbaar betekent). Je kunt ook producten zoeken die in recyclebare verpakkingen komen. En wanneer je klaar bent met het gebruik van een product, zorg er dan voor dat je het op de juiste manier recyclet, zodat het niet in het milieu terechtkomt.
Niet alleen kun je weigeren om items te kopen die microbeads bevatten, maar je kunt ook voorkomen dat de creatie van microplastics ontstaat wanneer grotere plastics worden afgebroken door weersinvloeden. Dit kan eenvoudig worden bereikt door het niet kopen van wegwerp plastic containers, en de meest voor de hand liggende manier om dat te doen is om je drankflessen en voedselcontainers te vervangen door items die je lange tijd kunt gebruiken.
Klean Kanteen-flessen zijn gemaakt van gecertificeerd 90% gerecycled 18/8 roestvrij staal, zodat elke fles die je koopt de tand des tijds zal doorstaan zonder het milieu negatief te beïnvloeden zoals wegwerpplastics dat wel doen.